Hibabejelentés
Madárvédelmi hajrá az OPUS TITÁSZ Zrt.-nél

Madárvédelmi hajrá az OPUS TITÁSZ Zrt.-nél

2024.03.06.
Gólyafészektartókkal, költőládákkal, vezetékburkolással segítik a madarak biztonságos fészkelését

Már csak néhány hét és a költöző madarak tömegesen térnek vissza fészkükbe. Ehhez kapcsolódva az OPUS TITÁSZ Zrt. madárvédelmi szakemberei is az utolsó simításokat végzik annak érdekében, hogy a fehér gólyák és más költöző madarak új és javított fészkeiket, odúikat birtokba vehessék. Idén a 4300 gólyafészektartó mellé a tervek szerint 140 új szerkezetet helyeznek ki.

Az OPUS GLOBAL Nyrt. elkötelezett a környezet védelme és a fenntarthatóság iránt, és ez a szemlélet a leányvállalatai számára is kiemelkedő fontosságú. A vállalatcsoport energetikai divíziójához, az OPUS ENERGETIKÁ-hoz tartozó OPUS TITÁSZ Zrt. célja, hogy tegyen a környezetért, a sokszínű hazai tájak és állatvilág megóvásáért, értékeink megőrzéséért. Ezen a téren is különösen kiemelt figyelmet fordítanak a madárvilág védelmére. A hálózataik madárbaráttá alakítására az idei évben közel 200 millió forintot fordítanak.

A madárvédelmi intézkedések legfőbb célja, hogy a szolgáltatási területen az elektromos szabadvezeték-hálózat és a kapcsolódó berendezések karbantartásával, valamint a hálózat fejlesztésével csökkentsék a madárbalesetek számát, és szem előtt tartsák a térségben élő rendkívül gazdag és színes madárállomány védelmét. Az OPUS TITÁSZ ellátási területén egész évben folyamatosan dolgozik hálózatai madárbaráttá alakításán. Különösen a késő ősztől kora tavaszig tartó időszakban kerül fókuszba a hálózati madárvédelem, hiszen mielőtt a költözőmadarak, köztük a fehér gólyák is visszatérnek, mindig nagyobb figyelmet kap ez a tevékenység.

A fehér gólya eredetileg a mocsaras ligeterdők madara volt, ám napjainkra „beköltözött” a településekre, és ma már közel 90%-uk villanyoszlopokra építi fészkét. A villanyoszlopokra épült fészkek esetében a madarak fokozottan ki vannak téve az áramütés és a fészekledőlés veszélyének. Ennek elkerülése érdekében az OPUS TITÁSZ Zrt. szakemberei folyamatosan helyeznek ki gólyafészektartókat a kisfeszültségű hálózatok oszlopaira, így az oszlopra szerelt szerkezeteken a madarak biztonságos távolságban építhetik fészküket.

Hogy mely területeken kerülnek ki a fészektartó szerkezetek, hol kell madárvédelmi beavatkozásokat végrehajtani, azt a nemzeti parkok és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szakembereivel együttműködve határozzák meg az OPUS TITÁSZ Zrt. munkatársai. A hálózatbejáráson azokat a helyszíneket is beazonosítják, ahol sérült szerkezetet találnak, vagy ahol könnyíteni kell a fészektartó tartalmán, mert a gólyák minden évben tovább építik, növelik a fészküket, ami így akár több mázsára is növekedhet, és a jelentős súlytól megcsúszhat, megsérülhet a gólyakosár szerkezete. Az új fészektartók kihelyezése mellett tehát a „gólyaotthonok” karbantartását is folyamatosan végzik. 

A hosszú évek óta végzett madárbarát hálózatfejlesztési tevékenységüknek köszönhetően a kihelyezett gólyafészektartók száma egyre nő. Az OPUS TITÁSZ Zrt. szolgáltatási területén jelenleg közel 4300 gólyafészektartó található, s terveik szerint idén további 140  új szerkezetet telepítenek.

A szakemberek természetesen nem csak a fehér gólyák fészkeit teszik biztonságossá, hanem más madarak számára is helyeznek ki fészkelést biztosító eszközt. Például szalakóta odúk, vércseládák, kerecsensólyom költőládák kihelyezése segíti a madarak természetes szaporulatának sikerét.

A biztonságos fészkelés segítése mellett fokozatosan egyre biztonságosabbá teszik a hálózataikat a madarak számára burkolt szigetelések, madárkiülők és szárnyterelők kihelyezésével is.

https://www.facebook.com/opusenergetika/videos/1604725573597294/

madárvédelem
gólyafészektartó
költőláda

További híreink