Hibabejelentés
Földkábellel a madarak védelméért

Földkábellel a madarak védelméért

2022.04.13.

Új szakaszához érkezett az OPUS TITÁSZ Zrt. túzokvédelmi programja
 

Az OPUS TITÁSZ Zrt. folytatja a korábbi évek munkáját a túzokok védelméért. A társaság újabb, több mint 6 kilométer hosszú szakaszon viszi föld alá a villamos vezetékeket a védett madarak élőhelyein, Dévaványa és Túrkeve között. Az érintett szakaszon a középfeszültségű légvezeték bontási munkálatai befejeződtek, a földkábelezés megvalósításához mintegy 540 millió forint értékű beruházás valósult meg az előző években. Az átépítéshez elengedhetetlen fejlesztések részeként két alállomás és két transzformátor állomás került átépítésre, valamint egy középfeszültségű kapcsoló állomás is létesült.

Az élővilág megóvása érdekében meghatározó fontosságú, hogy a villamosenergia-elosztó társaságok egyre nagyobb mértékben alkalmazzák a madárvédelem szempontjából előremutató megoldásokat. A legjobb megoldások megtalálása és alkalmazása érdekében az elosztói engedélyes társaságok évek óta együttműködnek az Agrárminisztériummal, nemzeti parkokkal és a madárvédelmi szakemberekkel.

Az OPUS TITÁSZ Zrt. működési területén 2019-ben kezdődtek meg a munkálatok a túzokok védelméért. A program célja a Dévaványa és Túrkeve közötti 18 kilométeres szakasz villamosvezeték-hálózatának föld alá vezetése.  A túzok a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület címerállataként a hazai természetvédelem egyik jelentős szimbóluma is, így a megóvásukra irányuló tevékenységek kiemelt jelentőséggel bírnak. A hálózat átalakításra azért van szükség, mert a túzok az egyik legnagyobb röpképes madárként, jellemzően alacsonyan repül, és nehezen tud repülési irány változtatni, így nagyobb a kockázata annak, hogy oszlopoknak, illetve a légvezetékeknek ütközik.

A túzokvédelmi projekt indulását követően két alállomás átépítése, valamint a légvezetékek földkábelre cserélése valósult meg 3,5 kilométer hosszú szakaszon. A program következő fázisában a társaság szakemberei további 7,1 kilométeren helyeztek a föld alá 22 kV-os, középfeszültségű földkábeleket, emellett két transzformátor állomás és egy középfeszültségű kapcsoló állomás is létesítésre került. A beruházás, melynek értéke 540 millió forint, elengedhetetlen része volt annak a munkának, mely biztosította, hogy föld alá kerülhessenek a vezetékek.   

A madárbarát villamosvezeték-hálózat kialakításának munkafolyamata annak az elsődleges szempontnak a figyelembevételével történik, hogy az átépítés során az ellátásbiztonság folyamatosan fennmaradjon. 

Az OPUS TITÁSZ Zrt. a természetvédelem mellett elkötelezett vállalatként a túzokvédelmi programján túl, a tevékenységi területén honos, nagy számban elterjedt madárfajok - mint például a gólyák és a ragadozómadarak védelméért is sokat tesz. A társaság erőfeszítéseinek célja, hogy hosszú távú és megbízható megoldást nyújtson az elektromos vezetékek okozta madárbalesetek számának mérséklésére, valamint, hogy folyamatos innovációval tartsa fenn a biztonságos energiaszolgáltatást a madarak számára is veszélytelen hálózaton.

Az OPUS TITÁSZ Zrt. működési területén 3997 darab gólyafészek tartó van elhelyezve, és a területileg illetékes Nemzeti Parkok, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) és saját kezdeményezésre is kerülnek fel további fészektartók. A tavalyi év során 113 gólyafészek tartót, valamint tucatnyi kerecsensólyom költőládát szereltek fel a vállalat szakemberei. Mindezek mellett folyamatos az egyeztetés a társaság és a madárvédelmi szakemberek között annak érdekében, hogy az újabb és újabb hálózati megoldások kifejlesztésével és bevezetésével a közös munka a jövőben is eredményes legyen. 

 

hír
sajtóközlemény

További híreink