Hibabejelentés

Energiatárolás kiépítése

Hálózati integrált villamosenergia tárolók telepítése az OPUS TITÁSZ Zrt. ellátási területén

Az OPUS TITÁSZ Zrt. több évtizedes múltra visszatekintő, megbízható, stabil, innovatív vállalat, melynek legfőbb feladata a zavartalan áramellátás biztosítása.

Az egyre inkább növekvő villamosenergia igények, és az egyre jelentősebb részarányt képviselő időjárásfüggő termelői kapacitások hatékony összekapcsolása érdekében az OPUS TITÁSZ Zrt. a villamosenergia-hálózat fejlesztését megkezdte, ugyanakkor a kis- és középfeszültségű elosztóhálózatokra decentralizáltan kapcsolódó időjárásfüggő megújuló alapú energiatermelés-felhasználás hatékonyságának növelése érdekében elengedhetetlenné vált hálózati integrált villamosenergia tárolók telepítése is. 

Az OPUSZ TITÁSZ Zrt. célja éppen ezért a jelen pályázat keretében 3 db 1 MW inverter teljesítményű és 2 MWh tárolókapacitású, valamint 1 db 1,5 MW inverter teljesítményű és 3 MWh tárolókapacitású elektrokémiai tároló beszerzése, és ezek megfelelő, szakszerű telepítése, üzembehelyezése. Az összesen 4 db tároló elhelyezésének kiválasztását komoly szakmai munka előzte meg.

A projekt teljes megvalósítását 2023.01.01 – 2025.06.30 között tervezzük. Ez idő alatt kerülhet sor a kiviteli tervek elkészítésére, a beszerzések lebonyolítására, anyag, szolgáltatások és immateriális javak beszerzésére, valamint projektmenedzsment és egyéb tanácsadásokra is.

A projekt az Energiaügyi Minisztérium támogatásával a Modernizációs Alapból valósul meg.

Támogatási összeg: 3.995.352.432 Ft.


Az OPUSZ TITÁSZ Zrt. ezzel az energiatárolás kiépítésére vonatkozó fejlesztésével egyúttal a hazai energiaszektor zöldítéséhez és versenyképesebbé tételéhez is hozzá kíván járulni.