Hibabejelentés
Megkezdődött a gólyák gyűrűzése

Megkezdődött a gólyák gyűrűzése

2022.06.20.

Természeti értékeink megóvása jegyében jelentős figyelmet fordítunk a madárvédelemre, villamosenergia-elosztó társaságként kiemelten fontosnak tartjuk felelős működésünket. Madárvédelmi intézkedéseink legfőbb célja, hogy szolgáltatási területünkön az elektromos szabadvezeték-hálózat és a kapcsolódó berendezések karbantartási munkálatai, valamint a hálózatfejlesztéseink által is csökkentsük a madárbalesetek számát, és szem előtt tartsuk a térségünkben élő rendkívül gazdag és színes madárállomány megőrzését. Az elmúlt években a madarak által esetlegesen érintett felületeink burkolásával jelentősen tudtuk mérsékelni az áramütés kockázatát. A térségben élő gólyák élőhelyein gólyafészektartók kihelyezésével is segítettük a madarak biztonságos fészkelését, túzokvédelmi tevékenységünk során pedig földkábellel váltottuk ki a szabadvezetékes hálózatot.

Madárvédelmi és madárbarát intézkedéseink során törekszünk arra is, hogy jó együttműködést alakítsunk ki és tartsunk fent mind a magyarországi, mind a tiszántúli térség hatóságaival, természetvédelmi-, és madárvédelmi szervezeteivel.

Minden év júniusának közepén, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) bevonásával, a Nemzeti Parkok munkatársai, valamint az OPUS TITÁSZ Zrt. szakemberei felkeresik a fehér gólyák fészkeit, hogy meggyűrűzzék a fiókákat. A madárgyűrűzés a madarászok egyik leggyakrabban alkalmazott módszere a madárvédelmi szempontból fontos információk begyűjtése érdekében.  A madárgyűrűzés segítségével – sok más igen hasznos információ mellett – megismerhetjük az egyes madárfajok szezonális vonulási útvonalait, pihenő- és táplálkozóhelyeit, telelőterületeit, végső soron a madárvonulási rendszerek átfogó hálózatát. Ezeknek a jelöléseknek köszönhetően tudhatjuk meg például azt is, hogy a gólyák a hideg beköszönte előtt Afrika területeire vonulnak.

Az idei évben a Szabolcs- Szatmár-Bereg megyei Csengersima településen segítettünk a kisgólyák gyűrűzésében a madárvédelmi szakembereknek. A munkához alapos előkészületek szükségesek, szakembereink a hálózat feszültségmentesítését követően a fészkeket darus emelőkocsival tudják gyorsan és biztonságosan megközelíteni. A gyűrűzést végző szakember munkatársainkkal együtt beszáll a daru gémjének végén levő kosárba, amely felemeli őket a fészekhez, így már hozzáférhetnek a fiókákhoz, lehozzák őket a fészekből, majd megjelölik őket. A fészkekben általában két-három fiókát találnak.  A gyűrűzés során a madár a bal lábára fém-, a jobb lábára színes műanyag gyűrűt kap, ez utóbbi több száz méterről akár távcsővel is leolvasható.

Az évről évre megvalósított gyűrűzések jó alkalmat kínálnak az ismeretterjesztésre és edukációra. Helyi óvodás és iskolás csoportok is meghívást kapnak az eseményre, akik így testközelből találkozhatnak a gólyafiókákkal.

A kihelyezett gólyafészek tartókat szakembereink rendszeresen ellenőrzik, karbantartják. Az érintett, mintegy 56 települést magában foglaló, Tiszabecstől Csengerig tartó szakaszon minden évben 8-10 fészektartó kerül kihelyezésre vagy cserére, 2021-ben összesen 113 darabbal bővítettük társaságunk által kihelyezett gólyafészektartók számát. Ellátási területünkön jelenleg 3997 db gólyafészektartó van kihelyezve, madárvédelmi szakemberek által ajánlott helyekre pedig továbbiakat is felszerelünk a jövőben.

hír

További híreink