Hibabejelentés
Tájékoztató a kültéri munkavégzéshez köthető üzemzavarokról és megelőzésük módjáról

Tájékoztató a kültéri munkavégzéshez köthető üzemzavarokról és megelőzésük módjáról

2023.03.10.
Az OPUS TIGÁZ Zrt. és az OPUS TITÁSZ Zrt. felhívja a figyelmet a megelőzés fontosságára.

 

Beköszöntött a tavasz és ezzel egyidőben, megkezdődnek a kültéri munkák a kertekben, a földeken és a közterületeken egyaránt. Az esetlegesen nem kellő odafigyeléssel végzett munkákkal azonban megnő a gázvezetékek, és a villamos vezetékek megsértésének, rongálásának kockázata is, ami akár balesetveszélyes helyzetet is eredményezhet. Az OPUS TIGÁZ Zrt. és az OPUS TITÁSZ Zrt. felhívja a figyelmet a megelőzés fontosságára és esetenként az előzetes közműegyeztetés szükségességére.  


A jó idő érkezésével a mezőgazdasági gépek megkezdik az aktuális munkáikat a szántóföldeken, megkezdődnek az építkezések, és ezzel együtt a talajmunkákkal kapcsolatos munkálatok, valamint sok helyen faültetésre is sor kerül. Minden évben számos olyan eset történik, amikor mezőgazdasági gépek, vagy földmunkagépek gázvezetéket, villamos kábelt vágnak át, szakítanak el, ezzel akár több órán tartó, teljes nyomásszabályozó állomást vagy egész transzformátor körzeteket érintő üzemzavart és gyakran veszélyhelyzetet okozva. Ezek az esetek odafigyeléssel és előzetes közmű-egyeztetéssel megelőzhetők. 


Az OPUS TIGÁZ Zrt. működési területén 2022-ben 590 esetben történt kültéri munkavégzéshez köthető üzemzavar, illetve azt okozó rongálás (vezetékrongálásból adódó fakivágás, térkő lerakás, épületfelújítás, faültetés, fűkaszálás és termőföldi munkálatok miatt jelentett meghibásodás). Ebből adóan több mint 660 óra gázszünet alakult ki, ami 13690 fogyasztót érintett. Az esetek üzemzavarral járó kellemetlenségeken túl akár élet- és balesetveszélyes helyzetet is eredményezhetnek.

 
Előkertek és egyéb földterületek gépi kaszálása, gyomtalanítása során a gázvezeték felszínre kivezetett része sérülhet meg, amely gázszivárgással, sőt gázömléssel járhat. Külterületi vezetékek nyomvonalán gépi fúrást alkalmazva fennáll a kockázata a föld alatti vezetékek rongálásának. Avarégetés esetén, amennyiben a területen lévő felállás és elzáró szerelvény, valamint a védőcsőben kivezetett műanyagcső megsérül és a hő hatására megolvad, a keletkező résen kiáramló gáz meggyulladhat. Akár közép-, akár nagynyomású vezetékek érintettek a károkozásoknál, már rövid idő alatt viszonylag nagy mennyiségű gáz juthat a levegőbe, amely közvetlen veszélyt jelent a környezetre, a hibaelhárítás pedig akár több órára korlátozhatja a felhasználókat a szolgáltatáshoz való hozzáférésben.


Az OPUS TITÁSZ Zrt. kis- és középfeszültségű hálózatain 106 alkalommal történt kültéri munkavégzéshez köthető üzemzavar vagy rongálás 2022-ben Nyíregyháza, Szolnok és Debrecen térségeiben, amelynek jelentős része áramkimaradáshoz is vezetett. Az így kialakult üzemszünetben összesen 68060 fogyasztó volt érintett.


Sok esetben sérülnek meg az oszlopok, a kábelek és a transzformátorok a földmunka, vagy akár faültetés során, de az építkezések és az útépítések alkalmával is gyakran szakítanak el vezetékeket, valamint rendszeresen előfordul, hogy a hálózatokat az illegálisan végzett favágások során rongálják meg. Ezek a balesetek az anyagi károkozás és az akár hosszú ideig tartó, több száz, vagy akár több ezer otthont érintő üzemzavarok mellett személyi sérülésekhez is vezethetnek.


Építkezés vagy bármely földmunka megkezdése előtt minden esetben alapvető fontosságú a munkaterületi gázvezetékek, villamos föld- és légkábelek nyomvonalának ismerete. Amennyiben külső vállalkozóra bízzuk a kültéri munkák elvégzését, mindig alaposan tájékoztassuk a felelős személyt a felszíni kivezetések elhelyezkedéséről. Már a tervezési szakaszban szükséges egyeztetni a közműszolgáltatókkal, és amennyiben a munka engedélykötelességéről adnak tájékoztatást, az illetékes elosztói engedélyessel szükséges felvenni a kapcsolatot egyeztetés céljából. 


Amennyiben mégis bekövetkezett a gázvezeték sérülése, kérjük, vegyék fel a kapcsolatot az OPUS TIGÁZ Zrt. diszpécser szolgálatával az éjjel-nappal hívható 06 80 300 300 telefonszámon!


Ha a villanyvezeték vagy bármilyen áramszolgáltatói berendezés sérült meg, hívja az OPUS TITÁSZ Zrt. munkatársait a 06 80 210 310 telefonszámon!


Abban az esetben, ha tűz vagy súlyosabb baleset is keletkezik, kérjük, a 112-es segélyhívószámon értesítsék mihamarabb a Katasztrófavédelem munkatársait is, a nagyobb károk és sérülések elkerülése érdekében. 


A balesetek megelőzése közös érdekünk, megfelelő odafigyeléssel, kellő körültekintéssel elkerülhetők!

hír
sajtóközlemény
üzemzavar

További híreink

Korábbi híreink

2024 2023
2022 2021