Hibabejelentés
Idén is elkezdődött a fehér gólyák gyűrűzése

Idén is elkezdődött a fehér gólyák gyűrűzése

2023.07.04.

Gólyagyűrűzési „roadshow”-t tartott június 21-én a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Hajdú-Bihar Megyei csoportja. A rendezvénysorozat egy napon, de a térség több településén várta az érdeklődőket (Monostorpályi, Létavértes, Újléta, Debrecen – Tégláskert).


Az OPUS TITÁSZ madárvédelmi intézkedéseiről már többször is beszámoltunk, a tevékenység legfőbb célja, hogy szolgáltatási területünkön az elektromos szabadvezeték-hálózat és a kapcsolódó berendezések karbantartási munkálatai, valamint a hálózatfejlesztéseink által is csökkentsük a madárbalesetek számát, és szem előtt tartsuk a térségünkben élő rendkívül gazdag és színes madárállomány védelmét. 


A látványos és sokak által látogatott eseménysorozat lényege, hogy a madarászok szeretnének minél többet megtudni a fehér gólyák mozgásáról, vonulásáról, viselkedéséről, ennek egyik módja a madárgyűrűzés. A madárgyűrűzés lényegében a madarak egyedi jelölésén alapul. A sorszámozott gyűrűkkel megjelölt madarak minden egyes megfigyelése, visszafogása vagy kézrekerülése sokat árul el életükről, különösen mozgásukról, vonulásukról.

 
Minden év június közepén, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szervezésében, az OPUS TITÁSZ Zrt. szakembereivel közösen felkeresik a térségben a fehér gólyák fészkeit, hogy meggyűrűzzék a fiókákat.  A madarakat 4-5 hetes korukban lehet gyűrűzni. A fehér gólyák fiókái általában június közepére érik el azt a kort, amikor már gyűrűzhetők A fészkekben általában kettő-négy fiókát találnak. 


A madárvédelmi szakemberek közreműködésével és az OPUS TITÁSZ Zrt. szakembereinek segítségével kísértük figyelemmel a látványgyűrűzést Létavértes településen. Áramszolgáltató szakembereink a hálózatkikapcsolást követően a fészkeket darus emelőkocsival tudják gyorsan és biztonságosan megközelíteni. A fészekhez megérkezve a gyűrűzést végző szakember és az áramszolgáltató munkatársai beszállnak a daru gémjének végén levő kosárba, mely felemeli őket a fészekhez, ahol megtörténik a fiókák jelölése. A gyűrűzés során a hagyományos alumíniumgyűrűk mellett színes műanyag gyűrűk is felkerülnek a fiókákra. Ezzel nyomon tudják követni őket Afrikától Európa több országáig. Ilyenkor a madár a bal lábára fém-, a jobb lábára színes műanyag gyűrűt kap, ez utóbbi több száz méterről akár távcsővel is leolvasható. 


Ilyen gyűrűzések alkalmával általában ismeretterjesztéssel egybekötött program is várja az érdeklődőket, a helyszínen összegyűlt gyermekcsoportok meg is simogathatták a fiókákat, amelyek aztán a gondos szakemberek jóvoltából vissza is kerültek a fészekbe.


A kihelyezett gólyafészek tartókat szakembereink évente ellenőrzik, karbantartják, a madárvédelmi szakemberek által ajánlott helyekre pedig új gólyafészek tartókat helyezünk ki. Ellátási területünkön mintegy 4 ezer db gólyafészektartó van elhelyezve, 2021-ben 113 db fészektartót szereltek fel kollégáink a hálózatra, 2022-ben 79 darabot. 


A gólyagyűrűzés az OPUS TITÁSZ Zrt. szakemberei mellett, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület kollégái, Dr. Antal László és Tóth Máté közreműködésével valósult meg.

Az eseményről videó is készült:

Gólyagyűrűzés Létavértesen
 

társadalmi felelősségvállalás
OPUS TITÁSZ Zrt.
madárvédelem

További híreink

Korábbi híreink

2024 2023
2022 2021