Hibabejelentés
Megérkezett a jövő energiája!

Megérkezett a jövő energiája!

2023.03.29.
– a nagykőrösi Arany János Református Gimnázium Technikum és Kollégium diákjai nyerték az első OPUS TITÁNOK versenysorozatot

Lezárult az OPUS TIGÁZ Zrt. és az OPUS TITÁSZ Zrt. középiskolásoknak szóló, országos projektversenye, az OPUS TITÁNOK. A versennyel az OPUS TIGÁZ Zrt. és az OPUS TITÁSZ Zrt. kiemelt célja a fiatalok energiatudatosságának növelése. Az energiatudatossági verseny során a résztvevőknek három fordulón keresztül kellett bizonyítaniuk problémafelismerési és megoldási készségeiket, valamint kreativitásukat. A március 23-án és 24-én, Hajdúszoboszlón megrendezett, szakmai napokkal egybekötött döntőben a nyolc csapat közül végül a nagykőrösi Arany János Református Gimnázium Technikum és Kollégium, a Budapest 2. kerületi II. Rákóczi Ferenc Gimnázium és a miskolci Avasi Gimnázium iskola diákjai győzedelmeskedtek. A nyertes diákokat és tanáraikat, valamint az élen végzett iskolákat több millió forint értékben díjazták a vállalatok.

Az OPUS TIGÁZ és az OPUS TITÁSZ Zrt. a 2022/23-as tanévben első alkalommal hirdette meg középiskolásoknak szóló energiatudatossági versenyét, az OPUS TITÁNOK-at. A társaságok azzal a céllal alkották meg a versenyt, hogy népszerűsítsék a diákok körében az energetika világát, elmélyítsék az energiatudatosság és a fenntarthatóság fontosságát, valamint támogassák a fiatalok műszaki irányú orientációját. Ez a szemlélet a TITÁNOK projektverseny szlogenjében („Ti vagytok a jövő energiája!”) is visszaköszönt.

A versenyre 10., 11. és 12. osztályos diákok jelentkezhettek, az ország bármely középiskolájából. A diákok háromfős csapatokat alkotva dolgoztak – feladatuk az volt, hogy azonosítsanak egy környezetvédelmi, fenntarthatósági problémát a környezetükben, majd azt újságcikk és kisfilm formájában is feldolgozzák. A megoldás során tudományos ismereteiket, kritikus gondolkodásukat és művészi érzéküket egyaránt kamatoztathatták, majd a döntőbe jutott csapatok a kiválasztott problémát egy 3D makettet és egy prezentációt is magában foglaló pályamunka képében mutatták be.

A március 23-án és 24-én, Hajdúszoboszlón megrendezett döntőben a versenyzők interaktív, játékos, egyben edukatív programokon vehettek részt az OPUS TIGÁZ és az OPUS TITÁSZ szakértőinek vezetésével. Amellett, hogy bepillantást nyerhettek az energetikai munkákba, a különböző állomásokon megrendezett csapatversenyeken a gyakorlatban is kipróbálhatták azokat, legyen szó egy szerkezet összeszereléséről, a munkavédelmi ruházat felvételéről vagy az automatizált hegesztőgépek kezeléséről. A szakmai nap online kvízzel és közös vacsorával zárult.

A döntő második napján került sor a projektmunkák bemutatására. A versenyzők a 3D-makett bemutatásával, valamint a választott probléma és az arra adott megoldásuk prezentálásával egy képzeletbeli alapítvány kuratóriumának tagjait (a szakmai zsűrit) igyekeztek meggyőzni arról, hogy projektjük finanszírozásra érdemes.

A három forduló összesített pontszáma alapján az első helyet és az azzal járó, összesen 1 300 000 Ft értékű nyereményt végül a nagykőrösi Arany János Református Gimnázium Technikum és Kollégium iskola tanulói szerezték meg. A második helyezett a Budapest 2. kerületi II. Rákóczi Ferenc Gimnázium csapata lett, akik 900 000 Ft összdíjazásban részesültek, míg a bronzérmet a miskolci Avasi Gimnázium iskola diákjai érdemelték ki, akik így 550 ezer Ft értékű nyereménnyel gazdagodtak. (A diákokat és a felkészítőtanárokat ajándékutalvánnyal, a dobogós csapatokat indító iskolákat pedig pénzjutalommal díjazták.) Az OPUS TIGÁZ és az OPUS TITÁSZ az első három helyezett kiemelt díjazása mellett ajándékcsomaggal jutalmazta minden döntőbe jutó csapat diákjait és felkészítő tanárait.

„Az OPUS TIGÁZ és az OPUS TITÁSZ számára kiemelt prioritással bír a fiatalok edukációja. Évek óta részt veszünk a Magyar Elektrotechnikai Egyesület, valamint a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal műszaki pályaválasztásának ösztönzését célzó, „Mi a pálya?” rendezvénysorozatán, a Debreceni Szakmafesztiválon, továbbá partnerei vagyunk a Debreceni Egyetem és a Miskolci Egyetem duális képzéseinek. Saját kezdeményezésünk, az OPUS TITÁNOK is bizonyítja, hogy érdemes a következő generációba, a jövőbe fektetni. Bízom benne, hogy a verseny megszervezésével hagyományt is teremtünk, és a következő években még rengeteg közös élményt szerezhetünk a TITÁNOK keretében a diákokkal, tanárokkal, szervezőkkel és a programot támogató szakemberekkel.” – nyilatkozta a verseny kapcsán Torda Balázs, az OPUS TITÁSZ Zrt. és OPUS TIGÁZ Zrt. vezérigazgatója, aki zsűritagként is részt vett a TITÁNOK döntőjének lebonyolításában.

verseny
OPUS TITÁNOK

További híreink

Korábbi híreink

2024 2023
2022 2021