Hibabejelentés
Több mint 8 milliárd forint hálózatfejlesztésre és karbantartásra Hajdú-Bihar vármegyében

Több mint 8 milliárd forint hálózatfejlesztésre és karbantartásra Hajdú-Bihar vármegyében

2023.04.25.

Ellátásbiztonság, ügyfélélmény és innováció – ezek a fő célok vezérlik az OPUS TITÁSZ Zrt.-t és az OPUS TIGÁZ Zrt.-t a mindennapi működés és a fejlesztések tervezése során is. Ennek jegyében a Debreceni Üzem területén az OPUS TITÁSZ 2023-ban összesen több mint 43 kilométer elosztóhálózatot épít, 93 db transzformátorállomást létesít, több mint 13 ezer új fogyasztási pontot köt be és ugyanennyi helyen cserél mérőórát. Az OPUS TIGÁZ tervei szerint 121 db új gerincvezeték és közel 400 db utólagos leágazóvezeték építése, 3,5 kilométernyi elosztóhálózat, 11 db tolózár, 6 db nyomásszabályozó állomás és 1 db nyomásszabályzó épület rekonstrukciója, valamint közel 13 ezer gázmérő és 2 ezer nyomásszabályzó cseréje valósul meg ebben az évben a vármegye területén.

Az OPUS TITÁSZ Zrt. Debreceni Üzeme a vármegye területén 276 ezer fogyasztó villamosenergia ellátását biztosítja 8500 kilométer hosszú villamoshálózaton, több mint 3100 db transzformátor állomás üzemeltetésével, gondoskodik a hálózat folyamatos működéséről, fejlesztéséről és karbantartásáról. Ugyanitt az OPUS TIGÁZ Zrt. 154 ezer felhasználó ellátását, és mintegy 434 millió m3 földgáz (kb. 4,6 TWh energia) elosztását biztosítja évente.

„Az OPUS TITÁSZ Zrt és OPUS TIGÁZ Zrt. idén is jelentős forrásokat biztosít a régió villamos- és gázhálózatainak fejlesztésére és karbantartására, kiemelt figyelmet fordítva a megelőzésre. Fejlesztéseinket, a berendezések, hálózatok megújítását még azelőtt megvalósítjuk, hogy az üzemzavarok száma növekedne. Hajdú-Bihar vármegye teljes területén, illetve a villamosüzemhez tartozó Békés vármegye északi részén az áramhálózat karbantartására és fejlesztésére idén több mint 5,8 milliárd forintot fordítunk, míg a gázhálózat esetében 2,6 milliárd forint értékben végzünk beruházásokat” – mondta el Torda Balázs, az OPUS TITÁSZ Zrt. és az OPUS TIGÁZ Zrt. vezérigazgatója.

Az OPUS TITÁSZ Debreceni Üzemének területén az ellátásbiztonság folyamatosan növekszik, vagyis a szolgáltatásmegszakadás átlagos időtartama és előfordulásának száma is folyamatosan csökken. Az ellátásbiztonság érdekében idén 20,7 km elosztóhálózat és 13 db transzformátorállomás rekonstrukcióját végzik el csak Debrecenben. 12 km földkábelt cserélnek ki (Lehel út-Hajdú köz, és Tímár utca-Vásáry utca közötti szakaszokon) és 41 transzformátorkörzetben végez hálózatrekonstrukciót a társaság annak érdekében, hogy lehetővé tegye a háztartási kiserőművek csatlakozását (például Hosszúpályi Földvár utca, Hajdúsámson Síp utca, Berettyóújfalu Petőfi utca körzeteiben).

Folytatódnak az ügyféligények teljesítésére irányuló fejlesztések a megye más településein is, például Hajdúböszörmény, Hajdúhadház és Hajdúsámson területén is jelentős fejlesztések valósulnak meg. Összesen 43 km elosztóhálózatot építenek és 93 transzformátorállomást létesítenek, valamint 13 ezer új fogyasztásmérőt szerelnek fel az ellátásbiztonság további növelése érdekében a Debreceni Üzem ellátási területén.

Az OPUS TITÁSZ folyamatosan vizsgálja azokat az innovatív technológiai megoldásokat, amelyek hatékonyan támogatják az energetikai kihívásokra adandó válaszokat és az ellátásbiztonságot. 2023-ban pilot jelleggel kisfeszültségű hálózatmonitoring rendszer működését vizsgálja, és új eszközöket alkalmaznak a kisfeszültségű feszültségproblémák költséghatékony kezeléséhez. Az idei év végéig összesen már közel 80 ezer okos fogyasztásmérő fog csatlakozni a Társaság hálózatához, hosszútávú cél, hogy a hálózatra szerelt okosmérők száma 2030-ra meghaladja a 240 ezret.

A következő években a Társaság kiemelt elosztóhálózati és alállomási fejlesztéseket is végez annak érdekében, hogy tovább javítsa az ellátásbiztonságot és az ügyfélélményt. Ennek keretében Debrecen Észak-Nyugati Gazdasági övezetében 137,5 MVA, Debrecen Déli Gazdasági Övezetében 740 MVA, míg a Debrecen Agrár Ipari Parkban 60 MVA fejlesztés valósul meg, így az ellátási területen, valamint Debrecen teljes területén a több betáplálási útvonal lehetőségével tovább nő az ellátásbiztonság. Emellett az Európai Unió és a Kormány Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszközének támogatásával a Széchenyi Terv Plusz keretében 26,6 milliárd Ft értékben valósít meg komplex villamos-hálózati beruházásokat a napelemes rendszerek integrációjának biztosítása érdekében az OPUS TITÁSZ Zrt.

A hatékonyság és az ellátásbiztonság növelése érdekében az innovatív megoldások alkalmazása az OPUS TIGÁZ-nál is nagy jelentőséggel bír. 2023-ban pilot jelleggel ún. „smart” nyomásszabályozó állomásokat telepítenek a Debreceni Üzem területén, melyek az önálló energiaellátáson, az állapotjelzők széles körű mérésén és a teljes körű távfelügyeleten túl végponti nyomásszabályozással és hidegturbinás áramtermeléssel is rendelkeznek. Emellett megvalósul a digitális záródugó pilot projekt, valamint vizsgálják a drónok hálózatellenőrzési lehetőségeit és a hidrogén hálózati bekeverésének lehetőségeit is.

Az OPUS TITÁSZ összesen 26.600 km hálózatot üzemeltet, melyből 8.500 km a Debrecen Üzem területén található. A társaság csak ezen a területen évente több mint 3.000 km hálózatot jár be 15.700 munkaóra ráfordítással, 6.300 km hálózaton végez gallyazást 222 millió forint értékben, üzemzavar elhárításra pedig csaknem 30 millió forintot költ. A Társaság emellett kiemelt figyelmet fordít a környezetvédelemre is; évente több mint 120 madárvédelmi beavatkozást végez, melynek költsége közel 30 millió forint.

Az OPUS TIGÁZ összesen 34.300 km hosszú elosztóhálózatot üzemeltet, melyből a vármegyében 3.900 km földgázelosztó vezeték és 155 db nyomásszabályozó állomás folyamatos üzemeltetését végzik. A társaság a Debreceni üzem területén idén mintegy 800 db új fogyasztásmérőt és közel 600 db új nyomásszabályzót szerel fel, vezetékrekonstrukciós munkálatokat végeznek többek között Debrecenben a Szoboszlói út, a Vármegyeháza u., és a Holló János u. területén, valamint nyomásszabályzó állomás rekonstrukcióját végzik a Kálvin térnél, és megújul a hajdúszoboszlói nyomásszabályozó állomás épülete is. A fejlesztések a következő években is folytatódnak: a Társaság jelentős elosztóhálózati fejlesztéseket tervez például a Déli és az Észak-Nyugati Gazdasági Övezetben is annak érdekében, hogy tovább növelje az ellátásbiztonságot és az ügyfélélményt.
hír
sajtóközlemény
OPUS TITÁSZ Zrt.
OPUS TIGÁZ Zrt.

További híreink

Korábbi híreink

2024 2023
2022 2021