Tudja mit kell tenni áramkimaradás esetén

A mai, modern háztartásokban számos eszközünk elektromos árammal működik. Az áramkimaradás mindenképp kellemetlen, különösen, ha árammal fűtünk, főzünk és munkaeszközeinknek is szüksége van rá. Mit tehetünk mi, milyen esetben kell szakemberhez fordulni, és milyen óvintézkedésekkel lehet megelőzni a kimaradásokat?

Az elsődleges kérdés áramszünet esetén: mi a helyzet a biztosítékkal?

Ellenőrizzük, hogy az összes biztosíték fel van-e kapcsolva. Ha nem, kapcsoljuk vissza, és nézzük meg mi történik. Amennyiben valami ismét lecsapja a biztosítékot, nézzünk körül a lakásban, nem látunk-e szikrázó, túlmelegedett kapcsolót, nem érintkezik-e valamelyik vezeték vízzel (amennyiben igen, ne nyúljunk hozzá!).

1. Ha találunk olyan eszközt, ami a biztosíték lecsapását okozhatta, de nem látunk veszélyre utaló jeleket (pl. megolvadt vezeték, szikrák, füst) húzzuk ki a konnektorból, vagy kapcsoljuk le a tápegységet, majd kapcsoljuk fel ismét a biztosítékot. Amennyiben ez megoldotta a problémát, ellenőriztessük szakemberrel a kérdéses eszközt.
  2. Ha nem találjuk meg a hibát okozó eszközt vagy azt valamilyen körülmény miatt nem tudjuk áramtalanítani (pl.: szikrázik), csak a biztosíték lekapcsolásával, forduljunk mihamarabb szakemberhez.

Ha a biztosíték fel van kapcsolva, és még sincs áram, érdemes megnézni az áramelosztó honlapján az Áramszünet keresőn, hátha tervezett áramkimaradásról, vagy esetleg már ismert üzemzavarról van szó. Az OPUS TITÁSZ minden esetben értesíti ügyfeleit a felületen a tervezett, ármakimaradással járó munkálatokról és az előre nem látható, de jelzett üzemzavarokról is.

1. Ha az áramszünet kereső listája alapján ingatlanunk is érintett lehet tervezett vagy ismert üzemzavarban, akkor megnyugodhatunk, mert pár órán belül visszatér az áram. Tervezett karbantartás esetén nemcsak a nap, hanem azt a pár órás időtartamot is megjelölik, ameddig az áramszünet fennállhat.
  2. Ha nem találtunk az áramszünet keresőn a címünket, és a szomszédos házakban, lakásokban is fennáll a probléma, abban az esetben az OPUS TITÁSZ 0-24 órában elérhető Hibabejelentő vonalán (+36 80 210-310) érdeklődhetünk további információkért. Az is előfordulhat, hogy a mérő mellett vagy alatt lévő leplombált biztosíték a felkapcsoláskor nem ütközik ellenállásba és lassan visszaereszkedik, visszaesik vagy nem lehet visszakapcsolni. Ebben az esetben a szolgáltató díjmentesen elvégzi a kismegszakító cseréjét.
  3. Ha nem találtunk ismert áramkimaradást, és a szomszédos ingatlanokat nem érinti a probléma, villanyszerelő szakember segítségét javasolt igénybe venni. Az OPUS TITÁSZ ügyfelei számára a honlapon kényelmesen kezelhető formában összegyűjtötte az elérhető és megbízható regisztrált szerelők elérhetőségét.

A túlfeszültség előfordulása elkerülhetetlen, a károk azonban megakadályozhatók

Túlfeszültség áramkörök megszakadásakor és zárásakor, kapcsolási túlfeszültség pedig a belső, fogyasztói hálózaton történt kapcsolások, illetve a nagyobb teljesítményű készülékek ki- és bekapcsolásakor is előfordulhat. A hálózat túlterhelődése kárt okozhat elektronikus eszközeinkben, az elektromos vízforralótól kezdve a televízion át, akár a hajszárító is áldozatul eshet. A túlfeszültség elleni védelemről elsősorban az eszközök gyártója gondoskodik, amiről a készülékek használati leírásából tájékozódhatunk.

Hogyan kerülhetjük el az áramkimaradásokat?

Az áramkör biztonságos működésének érdekében kiemelten figyeljünk rá, hogy otthonunk elektromos hálózatának kialakítását hozzáértő szakember végezze. Ha tehetjük, kérjük a túlfeszültség elleni védelem kialakítását is, így arra érzékeny eszközeink (laptop, lejátszók) áramszünet utáni bekapcsolásnál sértetlenek maradnak. Régi ház vagy elavult vezetékezés esetén időnként érdemes villanyszerelőt hívni, hogy ellenőrizze a vezetékek állapotát. Amennyiben úgy tapasztalja, hogy korszerűsítés szükséges, fogadjuk meg a tanácsát és lehetőség szerint tegyünk lépéseket a csere, felújítás érdekében. Az időben megvalósított biztonsági intézkedések lehetővé teszik az elektronikus berendezésekben keletkezett károk és a személyi sérülések megelőzését.

Házon belüli áramfejlesztés

Az áramszünetek okozta kellemetlenségek elkerülése érdekében használhatunk aggregátort, vagyis áramfejlesztőt is. Fontos tudni azonban, hogy ideiglenes és állandó használata is bejelentéshez kötött, amit az ügyfélszolgálat elérhetőségein tehet meg. Az OPUS TITÁSZ ellenőrizheti a használt aggregátort a kialakítás műszaki biztonsága végett. Az eszköz állapotáról otthon is érdemes minden használat előtt megbizonyosodnunk, mivel a szakszerűtlen használat akár életveszélyes is lehet. Egy benzines aggregátort például nem javasolt kis, zárt helyiségben használni. Ha áramszünetek esetére tartunk aggregátort, érdemes automatikus indítórendszert (ATS) használni, ami érzékeli az áram kimaradását és visszatérését, és annak megfelelően indítja el és állítja le az áramfejlesztőt.

Az áramkimaradás a pandémia idején különösen sok kellemetlenséget okozhat, mivel a munkavégzést és a családtagokkal, rokonokkal való kapcsolattartást is akadályozhatja. Az OPUS TITÁSZ ügyfélközpontú gondolkodása eredményeként mindent megtesz az ellátásbiztonság érdekében. Egyúttal köszöni ügyfelei együttműködését, akik a hibabejelentést, és egyéb, operatív feladatokat támogató értesítéseik által fontos szerepet játszanak a szolgáltatás akadálytalan működésének biztosításában.

Források: technokrata.hu, opustitász.hu

Tudja mit kell tenni áramkimaradás esetén