Hibabejelentés

Az áramütés

Az áramütés – Hogyan előzhetjük meg a baleseteket?

Az áramütés bármilyen fokozatban is éri az emberi szervezetet, kellemetlen élmény lehet rövid- és hosszútávon egyaránt. A hatások egészen a szöveti károsodástól a csonttörésig, zúzódásig vagy más szervi sérülésekig terjedhetnek, súlyos esetben akár a szív leállását vagy szívritmus zavarokat is eredményezhet.

Az elektromos impulzus, amely egy áramütés által áthalad a testen különböző idegszöveti és az izmokban bekövetkező károsodásokban is megnyilvánulhat. Enyhébb tünetei a bőrön jelentkező „égési” sérülések, de az sem példa nélküli, amikor egyáltalán nem jelennek meg bőrfelszíni elváltozások egy ilyen sokkhatás következtében.

Elektrotraumának nevezzük azt a sérüléscsoportot, amely magába foglalja mind az elektromos áramütést, mind a villámcsapást. Az elektromos sérülésnél disztingválni kell az áramütés testen ért pontját illetően és arra vonatkozóan, hogy a testen belül hol haladt át, továbbá számít az áram erőssége és időtartama, valamint annak típusa is, amely kétféle lehet: váltóáram és egyenáram.

Hogyan védekezzünk az áramütés ellen?

A leghatékonyabb módszer az ilyen balesetek megelőzésére az áram-védőkapcsoló használata, amely hatásos eszköze az áramütés kivédésének. Az áram-védőkapcsoló más néven FI relé, érintésvédelmi relé vagy ÁVK egy kapcsolókészülék, amely abban van segítségünkre, hogyha szivárgó áramot észlel, amely veszélyeztetheti a testi épséget, lekapcsolja a mögötte lévő áramot.

Az áramütésnek két formája létezik: a direkt és az indirekt érintés. Azért fontos tudni és informálódni erről, mert ennek megfelelően könnyebben védekezhetünk és előzhetjük meg annak bekövetkezését, hogy áramütés érjen bennünket.

Az indirekt érintés esetében az elektromos áram valamilyen szigetelési hiba vagy meghibásodás által okoz balesetet. A szerkezetnek egy olyan áramvezetésre képes része kerül feszültség alá, amely normál esetben nem kerülhetne – ezzel érintkezve következik be az elektromos ütés.

A direkt érintés azt a cselekményt jelenti, amelynek során egy elektromos hálózat vagy villamos szerkezet olyan feszültség alatt lévő részeit érintik meg, amely üzemszerűen működésben van.

Mi a teendő, ha áramütést észlelünk?

Első körben mindenképpen a segélyhívás a legkézenfekvőbb intézkedés egy ilyen vészhelyzet esetén, hiszen az áramütést elszenvedő személy mielőbbi vizsgálatra szorul még akkor is, ha az elektromos ütés mértéke nem fenyeget életveszéllyel. Ennek megfelelően a 104-es számon hívható a mentő vagy az általános segélyhívó a 112 szám alatt.

Ilyen jellegű veszélyhelyzetben érdemes kerülni a személyes érintkezést és a sérült közvetlen megérintését, hiszen az elektromos impulzus átterjedhet és sérülést okozhat a segítséget nyújtó személynek is. Azonban az áram forrásának kikapcsolását mindenképpen meg kell kísérelni lehetőleg egy olyan eszközzel, amely nem vezeti az áramot: ilyenek lehetnek a fa, a papír vagy a műanyag. További fontos lépés a sérült életfunkcióinak, mindenekelőtt a légzésének megvizsgálása. Amennyiben azt észleljük, hogy a légzés elégtelen vagy nem érzékelhető, újraélesztést kell végrehajtani.

Az áramütés helyileg is jelentkezhet, amikor a test két közeli pontján történik. Ilyenkor a bemenet és a kimenet pontja egymástól nem távol helyezkedik el, ennek ellenére áthaladhat a test más részein is problémákat okozva a későbbiekben, például szívritmuszavart. Ennek elkerülése érdekében javasolt a sérültet megfigyelni kórházi körülmények között, így ha felmerülne bármilyen sürgős ellátást igénylő kondíció 24 órán belül, azt el lehet hárítani.

Amennyiben az áramütés helyileg okoz sérüléseket, annak fertőtlenítése és ellátása szintén egy szükséges lépés.

Az OPUS TITÁSZ Áramhálózati Zrt. felületén bármikor tehet áram hibabejelentést, a forróvonalat 0-24 órában hívhatja a +36 80 210-310 számon.

Keresse bizalommal a Hibabejelentő vonalat, ha égett szagot észlel a mérőnél vagy ég, füstöl, szikrázik a kismegszakító, illetve ha ráznak a villamos berendezések, a vezetékes víz vagy a csaptelepek. Bármilyen hasonló, árammal kapcsolatos eltérésre figyel fel, az OPUS TITÁSZ munkatársaira számíthat. Az alábbi felület továbbá abban is segít, hogy melyek a teendők, ha nincsen áram a lakásban.

Források: webbeteg.hu, megaohm.hu

Az áramütés - hogyan előzhetjük meg a baleseteket