Hibabejelentés

Home office áramfogyasztás

 

2019 év végén egy váratlan sokk érte a világot a Covid-19 pandémia képében. A koronavírus terjedésének eredményeként világszerte korlátozó intézkedéseket vezettek be, aminek az egyik közvetett eredménye az otthoni munkavégzés szélesebb körű elterjedése. Az irodák és oktatási intézmények zárva tartása azonban az otthonok megnövekedett energiaigényével járt együtt.

A home office és a távoktatás is hozzájárulhatott ahhoz, hogy 2021-ben több áramfogyasztási rekord is megdőlt, decemberben például három egymást követő napon is. A MAVIR adatai szerint az elmúlt évben a 12 hónapból kilencben magasabb volt a lakossági áramfogyasztás, mint 2020-ban. A villamosenergia felhasználási szokások változása tehát nemcsak a téli időszakban, hanem a nyári adatokon is meglátszott, annak ellenére, hogy a tavalyi nyár hűvösebb volt (tehát kevesebb hűtésre volt szükség), mint az azt megelőző. Míg 2020-ban 41.825 terrajoule-t tett ki a lakossági áramfogyasztás Magyarországon, 2021-ben ez 43.664 terrajoule-ra emelkedett a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) kimutatásai alapján. Tavaly tehát körülbelül 4%-kal nőtt az éves áramfogyasztás, amely növekedés mértéke szignifikánsan nagyobb, mint a pandémiát megelőző években.

Mi okozza a megnövekedett fogyasztást?

Otthonaink legnagyobb elektromos energia fogyasztói a háztartási nagygépek, a hűtő-fűtő és vízmelegítő berendezések, valamint az informatikai eszközök. Ha munkavégzés vagy tanulás során a család minden tagja, felnőttektől gyerekekig legalább egy laptopot vagy asztali számítógépet aktívan használ (mellette persze telefont is), az jelentősen megnöveli az áramfogyasztást. Távollétükben sokan lejjebb kapcsolják a fűtést, azonban az otthonlét alatt napközben is többször lehet szükség a hőmérséklet szabályozására, növelésére, ami megnövekedett fűtésszámlát eredményezhet.

Érdemes tudatosítani azt is, hogy rengeteg konyhai eszközünk tartozik az áramfogyasztók közé. A pandémia alatt az addig munkahelyükön étkezők, vagy ételt rendelők biztonsági, anyagi okokból, kényelemből vagy pusztán érdeklődésből gyakrabban főztek otthon. Elektromos sütő és főzőlap esetén ez is jelentősen hozzájárul az áramfogyasztáshoz, különösen pára- és szagelszívó együttes használatával.

Az érem másik oldalát nézve meg kell jegyeznünk azt is, hogy a napos órák számának visszaesése is hozzájárulhat a tavalyi, megnövekedett energiaigényhez, így nem írható minden a koronavírus számlájára. A felhős idő közvetlenül korábbi, vagy akár egésznapos villanyhasználatot eredményezhet a lakásokban, energiatermelés szintjén pedig jelentős kiesést eredményez a napenergiából előállított elektromos áram mennyiségében.

Mindezek mellett egy az elmúlt években, évtizedben folyamatosan gyorsuló digitalizációs és elektrifikációs trend is hozzájárul az áramfogyasztás évről évre kimutatható növekedéséhez. Háztartási gépek, hőszabályzás, közlekedés, munkaeszközök, mondhatni minden energiaszükségletünket el tudjuk már látni árammal. A fenntarthatósági törekvések szükségességének felismerése, ezzel a zöld energiák térnyerése szintén az áramnak kedvez, hiszen a szél-, víz-, és napenergiát szinte kizárólag elektromos energiává alakítják át.

Ellátásbiztonság megnövekedett igény esetén is

Akik egyre több villamosenergia alapú otthoni funkciót, gépet használnak, valószínűleg magasabb villanyszámlával szembesültek az elmúlt hónapokban, években. Ennek ellenére még mindig azt mondhatjuk, hogy áram az egyik legmegfizethetőbb és legzöldebb energiaforrásunk. Bár az energia árát a fogyasztott mennyiségen kívül leginkább külső tényezők befolyásolják, az OPUS TITÁSZ felelős áramelosztóként a mindennapos ellátásbiztonság garantálását és a stabilitást alapvető értékének tekinti és tevékenységét ennek megfelelően végzi.

Forrás: mekh.hu

Home office áramfogyasztás