Hibabejelentés

Számoljon a túlfeszültséggel

,,Visszakapcsoltam, azóta nem működik." Előfordulhat, hogy egy nagyobb teljesítményű háztartási készülék ki- vagy bekapcsolásakor, esetleg hosszabb-rövidebb áramszünetet követő visszakapcsoláskor valamely villamos készülékünk túlfeszültség miatt meghibásodik.

Mi okozhatja a meghibásodást?

Az elektromos áramkör zárásakor és nyitásakor - az áramkör villamos jellemzőinek függvényében - eltérő mértékű, a "normális" mértéket meghaladó feszültség, úgynevezett túlfeszültség keletkezik. Ez a folyamat nemcsak a háztartási készülékek, berendezések be-, illetve kikapcsolásakor játszódik le. Ugyanez történik az utcai hálózatok csatlakoztatásakor, leválasztásakor, de az üzemzavar-elhárítások és a tervezett munkák alkalmával végrehajtott ki- és bekapcsolások esetében is. Az ilyen jellegű túlfeszültségek a kapcsolókészülékek működésének elkerülhetetlen, természetes velejárói.

Mi a kapcsolási túlfeszültség?

Villamos áramkörök megszakadásakor, és zárásakor illetve ki-be kapcsolásakor kapcsolási túlfeszültségek keletkezhetnek, ami a fizikai törvényszerűség szerint lép fel, mértéke, nagysága a szolgáltatótól független.
Kapcsolási túlfeszültség a belső fogyasztói hálózaton történt kapcsolások esetén, illetve a készülékek ki-be kapcsolásakor is keletkezhetnek. Az ilyen jellegű túlfeszültségek a kapcsolókészülékek működésének elkerülhetetlen, természetes velejárói. A forgalomban lévő felhasználói készülékek már alkalmasak a fokozott igénybevétel elviselésére.

Okozhat-e kárt a túlfeszültség?

A túlfeszültség az arra érzékeny berendezések, például a videó, CD-, DVD-lejátszó, számítógép stb. működésére hathat a leginkább kedvezőtlenül, és kellő védelem hiányában azok meghibásodásához vezethet.

Kinek a feladata a készülékek túlfeszültség elleni védelmének biztosítása?

A túlfeszültségek elleni védelem elsősorban azzal valósul meg, hogy a gyártók olyan készülékeket gyártanak, amelyek képesek ellenállni ezeknek a hatásoknak. A túlfeszültségekkel szembeni védettségéről mindig tájékozódjunk a készülék kezelési leírásából!

A hálózaton is múlik?

Igen. A lakás belső fogyasztói hálózatának állapotától függően a készülékek ki- vagy bekapcsoláskor keletkezhetnek olyan túlfeszültségek, melyek a készülékekre károsak. A helyi védelem kiépítéséről a készülékek, illetve az ingatlan tulajdonosának kell gondoskodnia.

Regisztrált villanyszerelők

A túlfeszültség elleni védekezésre ma már hatékony műszaki megoldások kínálkoznak.
Bízza ránk otthona villamoshálózatának kiépítését, átalakítását vagy bővítését, így a kivitelezés a hatályos előírások szerint, szakszerűen történik.

 Tudjon meg többet 


Hogyan előzhetem meg a túlfeszültségből eredő károkat?

  • Családi házak, lakások építésekor, átalakításakor, felújításakor a villamos hálózat tervezése során kérjük a túlfeszültség elleni védelem biztosítását!
  • Meglévő - túlfeszültség elleni védelemmel el nem látott - hálózat esetén gondoskodjunk a nagy értékű készülékek utólagos védelméről! Használjunk konnektorba építhető túlfeszültség-védelmi eszközt, illetve ilyennel ellátott elektromos elosztót!
  • Ha nincs kiépített túlfeszültség elleni védelem, akkor szeles, zivataros időben, illetve a tervezett áramszünetek kezdete előtt lehetőleg ne használjuk érzékeny és drága készülékeinket! Húzzuk ki a készülékeket a konnektorból! (A készenléti állapotba kapcsolás nem elég!) Ezt akkor is érdemes megtennünk, ha több napra elmegyünk otthonról.
  • Elektronikus készülék vásárlásakor tájékozódjunk a túlfeszültséggel szembeni ellenállóságáról, és tartsuk be a termék műszaki ismertetőjében az erre vonatkozó előírásokat!

A túlfeszültségek elleni védekezésre ma már hatékony műszaki megoldások kínálkoznak. Léteznek olyan rendszerek is, amelyek akár a légköri túlfeszültségek (villámok) hatásait is nagy biztonsággal képesek kiküszöbölni. Az egyes műszaki megoldások természetesen eltérő költségűek, ezért a kiválasztásnál célszerű figyelembe venni a védendő készülék árának és a védelem költségének arányát is.

A hatékony túlfeszültség elleni védelem tervezése és kialakítása speciális szakmai tudást igényel. Döntés előtt feltétlenül forduljunk szakemberhez!