Nemzetközi energiahatékonyság napja

Hazánkban 2000 óta minden évben március 6-án kerül megrendezésre az energiahatékonyság világnapja. A fosszilis energiahordozók fokozatos kimerülése, a Föld népességének növekedése, és az elmúlt két évtizedben rohamosan gyorsuló elektrifikáció és digitalizáció óhatatlanul magával vonja az energiahatékonysággal kapcsolatos kérdéseket. A jeles nap arra hivatott felhívni a figyelmet, hogy milyen kockázatokkal nézünk szembe energiahiány esetén, és mit tehetünk országként, vállalatként vagy egyénként a hatékony energiafelhasználás érdekében.

Mit jelent az energiahatékonyság?

Tradicionálisan akkor tekintünk valamit hatékonynak energetikai szempontból, ha ugyanazt a feladatot kevesebb energiaráfordítással tudja elvégezni, mint az alternatívák. Emellett hatékonyságnövelő lépésnek minősülhet az energiaveszteség vagy a károsanyagkibocsátás mértékének csökkentése is. Épületek esetén például a megfelelő szigetelésis hozzájárulhat a megtakarításhoz, mivel lehetővé teszi a beltéri hőmérséklet kevesebb energiával történő szabályozását.

Az energia hatékony kihasználása nemcsak a környezetre nézve előnyös, hanem az egyéni fogyasztók számára is, hiszen a kevesebb energia felhasználása kisebb költséggel jár, emellett az energiaválság elkerülésében is jelentős szerepet játszhat. A fosszilis energiahordozók kimerüléséig a számítások szerint már csak pár évtized van hátra, az addigra 100%-ban megújuló energiahordozókra való átállás megvalósulása kérdéses. Bizonyos szempontból nézve versenyt futunk az idővel, hogy készen álljunk a teljes mértékű megújuló energiahasználatra, mire a fosszilis energiahordozók elfogynak. Ezt a versenyfutást az időnyeréssel könnyítheti meg, ha jelenlegi energiaforrásainkat okosan használjuk fel.

Törvény által szabályozva

Az energia hatékony felhasználásnak szükségességét felismerve a nemzetközi szervek és az országok vezetői is egyre inkább a fenntarthatóság felé köteleződnek el. Ennek értelmében a hazánkban hatályos energiahatékonyságról szóló törvény 2015 decembere óta minden Magyarországon működő nagyvállalat részére előírja, hogy negyedévente auditot végeztessenek az energiahatékonyság felülvizsgálata céljából. Ennek keretében három elkülönített kategóriában kell bemutatni az adott vállalat energiamegtakarítási lehetőségeit:

• jelentős ráfordítás nélkül kivitelezhető lehetőségek (pl.: edukáció, szemléletváltás),
  • alacsony költségráfordítással, gyorsan megtérülő fejlesztések,
  • nagyobb költséggel járó javaslatok.

Hazai és nemzetközi célkitűzések

Az Európai Unió 2020-ig tervezett klímacéljait sikeresen teljesítette már 2017-ben, sikerült ugyanis az üvegházhatású gázok kibocsátását 1990-hez képest 22%-kal csökkenteni. A jelenlegi célkitűzés 2030- ig a bázishoz (1990) viszonyított 55%-os, 2050-ig 80-95%-os csökkenés elérése. Az EU további céljai között szerepel az energiahatékonyság fokozása, és a megújuló energia preferált részarányának növelése az összes energiafelhasználásból (legalább 27%). Jelenleg az unió nagy mértékben függ energiaimporttól, amiben különösen érintett például Magyarország is, így hosszú távon az energiabiztonság, az ellátás folyamatos, önerőből történő biztosítása is szükségessé válik.

Magyarország Nemzeti Energia- és Klímatervében az energiahatékonyságra vonatkozó, számszerűsített célkitűzéseket fogalmazott meg. A hazai cél, hogy a végső energiafelhasználás 2030- ban ne haladja meg a 2005-ös értéket. Ennek teljesítése az elkövetkező tíz évben 0.8%-os energiamegtakarítást jelent. 2021 januárjától az energiahatékonysági irányelv szerint egy Európa több országában már sikerrel alkalmazott rendszer került bevezetésre, amelynek lényege, hogy a kötelezetteknek olyan intézkedéseket kell bevezetnie, amelyeknek eredményeként megtakarítás realizálódik a végső fogyasztónál. Az ehhez kapcsolódó éves jelentéseket, amely tartalmazza előre meghatározott mértékű új végsőenergia-megtakarítást is, a végső felhasználók részére villamos energiát, földgázt és üzemanyagokat forgalmazóknak a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) felé kell közölniük.

Mit tehet a fogyasztó?

Az energiatakarékosság olyan dolog, amiért nemcsak vállalati szinten, hanem egyéni szinten is sokan tehetünk. Ez ráadásul saját érdekünk is, hiszen anyagi szempontból is kedvező, ha kevesebb energiát fogyasztunk. Lehetőségeinkhez mérten magunk is tehetünk lépéseket a fenntartható energiáért, akár olyan apróságnak tűnő dologgal, mint a csap elzárása fogmosás közben.

• hagyományos izzók helyett váltsunk LED izzókra,
  • ha nem tartózkodunk egy helyiségben, ne hagyjuk ott égve a villanyt,
  • hosszas tusolás vagy kádban fürdés helyett pár perces zuhanyzás is elegendő a tisztálkodáshoz,
  • próbáljuk a megfelelő hőmérsékleten tartani a lakást, ne fűtsük túl, különösen éjszaka (az éjszakai ideális hőmérséklet alváshoz 16-20 °C között van),
  • ha tehetjük, válasszunk energiatakarékos háztartási gépeket,
  • új lakásnál vagy felújításnál ügyeljünk a megfelelő szigetelésre,
  • igyekezzünk minél tovább kihasználni a természetes fényt, például az (író)asztalok tegyük az ablakok közelébe.

Mit teszünk mi?

Az OPUS TITÁSZ Zrt. és az OPUS TIGÁZ Zrt. Magyarország meghatározó áram- valamint földgázelosztó társaságaiként elkötelezett a fenntarthatóság, mint érték mellett, célkitűzései között szerepel, hogy ez a vállalati kultúrába is mind nagyobb mértékben beépüljön. Folyamatos fejlesztés alatt állnak azok a technológiák, amelyek segítségével az energiahatékony, környezetbarát jövőért a hálózatok üzemeltetése során tehetnek. Felelős vállalatként kiemelt figyelmet szentel a biztonságos szolgáltatásnak, amelynek része az egészség- és környezetvédelem, ezért folyamatos célkitűzése a károsanyagkibocsátás mértékének csökkentése.

Források: enhat.mekh.hu, consilium.europa.eu

Nemzetközi energiahatékonyság napja